Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma Davasını Kimler Açabilir?



Boşanma Davası, Türk Medeni Kanunu’na uygun şekilde resmi nikahlı eşler tarafından açılabilir. Bu kapsamda toplumumuzda geniş bir uygulama alanı bulan “imam nikahı” gibi resmi olmayan evlilik türlerine göre kendilerini evli sayan kişiler bu haktan yararlanamazlar. Bunun önemi şurada ortaya çıkar: Türk Medeni Kanunu’na uygun olarak evli sayılan her eş Boşanma Davası açma hakkına sahiptir.
 

Boşanma Davası Ne Zaman Açılabilir?



Eşler, evlilik birlikleri sürdüğü müddetçe Boşanma Davası açma hakkına sahiptir. Bu davayı açmak için kanunda bir süre öngörülmemiştir. Türk Medeni Kanunu’nda yer alan boşanma gerekçelerinden bir ya da birden fazlasını (Örneğin; zina ya da evlilik birliğinin temelinden sarsılması) sağlayan her eş her zaman bu davayı açabilir.
 

Boşanma Davası Nerede Açılabilir?



Boşanma Davası, eşlerin son 6 aylık süre içindeki yerleşim yerlerindeki ya da mevcut ikametgah adreslerinde bulunan Aile Mahkemesi’nde açılabilir. Aile Mahkemesi bulunmayan yerlerde (Örneğin; taşra sayılan ilçelerde) Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılması gerekmektedir.
 

Anlaşmalı Boşanma ile Çekişmeli Boşanma Arasındaki Fark Nedir?



Anlaşmalı Boşanma Davası, boşanmak isteyen eşlerin ortak bir protokol ile anlaşarak hızlı ve sorunsuz bir şekilde boşanmalarını sağlamaktadır. Çekişmeli Boşanma Davası ise, eşlerin ortak bir protokol oluşturamadıkları, uzlaşamadıkları durumda yalnız biri tarafından açılan dava türüdür. Bu kapsamda diğer eş boşanmayı istememekte; ya da boşanmayı istemekle birlikte nafaka, velayet, tazminat konularında uzlaşamadıkları durumda çekişmeli boşanma davası söz konusu olabilmektedir.
 

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?



Anlaşmalı Boşanma Davası, dava dilekçesi ve anlaşma protokolünün mahkemeye sunulması ile birlikte maksimum 1 ay içinde sonuçlanabilmektedir. Çekişmeli boşanma davası ise, çekişmeye konu olan boşanma gerekçesinin niteliğine ve kanıtlanacak delillerin durumuna göre 1-3 yıl arasında sürebilmektedir.
 

Boşanma Davası İçin Avukat Tutmak Zorunlu Mu?



Boşanma Davası için kural olarak avukat tutmak zorunlu değildir. Fakat boşanma davası, yanında pek çok yan unsur taşımaktadır. Örneğin boşanma davası ile birlikte nafaka, velayet ve tazminat talepleri de söz konusu olabilmektedir. Yine eşlerin evlilik birliği süresince edindikleri mal varlıkları da boşanmadan ayrı bir şekilde dava konusu olabilmektedir. Bu sürecin kusursuz ve hukuka uygun şekilde devam etmesi için uzman bir avukat yardımı her zaman fayda sağlayacaktır.

Yorumlar

Bir Yorum Yazın